Çocuk Kitaplarının Faydaları ve Kitap Seçiminde Ebeveynlere İpuçları
- Selen Kömürcü
- 11 Oca
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Oca
Çocuk kitapları; çocukların dil, bilissel ve sosyal-duygusal gelisimine katkı saglar. Çocuk kitapları; sözcük dagarcıgının gelismesi ve cümle diziminin kavranmasında, hayal gücünün gelismesi ile zihinsel yeteneklerin artmasında, kitaptaki karakterin dünyasını keşfederken empati yeteneginin artmasına yardımcı olur. Ebeveynler ve uzmanlar gelisim dönemlerinde ortaya çıkan zorlantılarda yardımcı kaynaklar kullanabilirler. Ebeveynler tarafından yardımcı kitapların okunması çocukların zorlandıkları durumda yalnız olmadıgını, anlasıldıgını hissetmesini saglar. Böylece ebeveyn ve çocuk arasındaki iliski kuvvetlenir.
1. Yasa Göre Kitap Seçimi
0-3 yas için farklı duyularını harekete geçirecek; resimli-renkli, farklı dokular ve sesler içeren kitaplar tercih edilmelidir. 3-6 yas için kitaptaki karakteri takip edebilecekleri resimli kısa hikayeler yeni kesif kapıları açacaktır.
2. Ebeveynin Ön Okuma Yapması
Önerilen kitapları önce ebeveynler kendileri okumalıdırlar. Çünkü her kitap herkese uygun degildir. Bazı kitapların kurgusu, söylemleri, görselleri çocugunuzun mizacı ile uyumlu olmayabilir. Kimi çocuk için keyifli olan detaylar sizin çocugunuz için zorlayıcı olabilir. Bu yüzden çocugu en iyi tanıyan kisi ebeveyn, kitabın uygunlugunu ön okuma yaparak degerlendirmelidir.
Kitapların Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Kitaplar, çocukların yeni duyguları kesfetmelerini saglamanın yanı sıra zorlandıkları duyguları baska çocukların da yasadıgını ve bas etme biçimlerini görmelerine aracılık eder. Fakat bazı ebeveynler kitapların çocukların zorlanabilecekleri konu ve duyguları durduk yere ortaya çıkarttıklarını düsünmektedir. Kitapların amacı hiçbir gereklilik yokken çocukların bu duyguları deneyimlemesine sebep olmaktan ziyade çocukların bu duyguları ifade edebilmeleri için bir araç olmaktır. Kitap ile çocugun dünyası bir anda degismez, travma yasamaz veya bas edilemeyecek durumlar yasamasına sebep olmaz. Fakat bir kitap ile farklı durumların varlıgına dikkat çekildiginde, kitaptaki karakterin duygusu ile çocuk özdesim kurdugunda, karakter zor durumdan yaratıcı bir sekilde kurtuldugunda çocugun dünyasında çok sey degisir. Çocugun kitaptan etkilenmesi, kabuslar görmesi veya endise uyandıran sorular sorması olumsuz bir sonuç degildir. Çocuk artık negatif duygular ile karsılasmaya baslamıstır ve ebeveyn çocugun duygusal ihtiyaçlarını karsılamak için oradadır. Ebeveynin varlıgında bu duyguları deneyimlemesi çocugun ilerde bu duygular daha az bocalamasını saglar.
Çocuk sizden aynı kitabı defalarca kez okumanızı istediginde daha önce adını koyamadıgı bir duyguyu anlamlandırmaya basladıgı anlamına gelmektedir. Bu yüzden aynı kitabı defalarca okumanın kötü bir yanı yoktur. Çocuk için kitap islevini tamamladıgında yeni öykülere geçmek isteyecektir. Ebeveynler bu noktada çocugun içsel sürecine güvenmeli ve onun zamanına uygun hareket etmelidirler.
Comments